Kunnen we mensen gezonder maken door gezondere plekken te laten groeien? Uit een analyse uit 2016 bleek dat vrouwen die in gebieden met hogere groene vegetatie woonden, minder sterfte hadden. Onderzoekers van de Harvard School of Public Health hebben een landelijk onderzoek uitgevoerd onder ongeveer 100.000 vrouwen uit de Nurses ‘Health Study. De vrouwen die huizen hadden in gebieden met het hoogste niveau van groen in de omliggende 250 meter (ongeveer 820 voet, of iets meer dan 1/10 mijl) hadden een 12% lager sterftecijfer in vergelijking met de vrouwen wier huizen de laagste niveau van groenheid. In het bijzonder was er een 13% lager percentage sterfte door kanker, 35% lager sterfte aan de luchtwegen en 41% lager percentage sterfte door nieraandoeningen bij de vrouwen in de gebieden met de hoogste groene vegetatie.

Hoe kan het zijn in het groen de levensduur verlengen?

Toen ze probeerden uit te zoeken hoe de groenheid vrouwen tegen de dood beschermde, ontdekten onderzoekers een combinatie van factoren die een rol speelden. Deze omvatten lagere niveaus van depressie, verhoogde sociale betrokkenheid, hogere niveaus van fysieke activiteit en lagere niveaus van vervuiling. Er zijn waarschijnlijk veel redenen waarom het in een groene ruimte zijn om depressie te verminderen. Misschien gaan mensen die in groenere gebieden wonen vaker naar buiten. Blootstelling aan zonlicht helpt mensen om vitamine D te maken en een laag vitamine D-gehalte wordt geassocieerd met depressie. Tijd doorbrengen met vrienden en deelnemen aan sociale activiteiten werden ook geassocieerd met groenere gebieden, en deze dingen kunnen gevoelens van eenzaamheid en depressie verminderen. Het is bekend dat buiten zijn en de natuur ervaren het gevoel van welzijn vergroot. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat zelfs natuurbeelden tot een positieve stemming kunnen leiden.

Lichaamsbeweging is een medicijn en hoe lichamelijk actiever iemand is, hoe fitter ze zullen worden en hoe gezonder ze zullen zijn. Groene ruimtes nodigen mensen uit om van het buitenleven te genieten en moedigen mensen aan om te wandelen, fietsen of joggen voor fysieke activiteit. Wanneer de ruimte rond een huis groen en vol vegetatie is, zijn er waarschijnlijk paden of paden op veilige en mooie plekken. In deze studie waren die vrouwen die in groenere ruimtes woonden, lichamelijk actiever.

Het leven tussen bomen, planten, gras en bloemen zorgt voor een omgeving met minder vervuiling dan een omgeving met weinig vegetatie. De planten kunnen het gehalte aan stikstofdioxide en fijn stof verminderen, waardoor de vervuiling wordt verlaagd. In deze studie werd het overlijden door luchtwegaandoeningen met ongeveer een derde verminderd bij de vrouwen die in de huizen woonden met de meeste vegetatie. Ademen schone lucht is belangrijk, en planten helpen de lucht te reinigen.

Profiteer van groene ruimtes

Als je in een gebied met veel vegetatie woont, is dit goed nieuws voor jou. Maak van de gelegenheid gebruik om uw gezondheid te verbeteren. Ga naar buiten en adem de schone lucht in, loop door de buurt, zoek een paar vrienden om met je mee te wandelen en geniet van het geweldige, groene buitenleven. Als je niet in een gebied woont met veel groen om je heen, overweeg dan om wat bomen, planten of struiken te planten. Als u in een zeer stedelijk gebied woont, kunt u deelnemen aan het lokale beleid om te werken om uw gemeenschap aan te moedigen de groene ruimte te vergroten. Breng tijd door met vrienden die in gebieden met veel bomen en groen wonen, zoek zo vaak mogelijk bewust groene gebieden op en overweeg vakantie te nemen in gebieden met veel vegetatie.

En voor degenen onder ons die nog steeds in de winter zijn … de lente is niet zo ver weg.