Onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health heeft een enorme studie uitgevoerd naar de impact van gezondheidsgewoonten op de levensverwachting, met behulp van gegevens van de bekende Nurses ‘Health Study (NHS) en de Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Dit betekent dat ze over een zeer lange periode gegevens hadden over een groot aantal mensen. De NHS omvatte meer dan 78.000 vrouwen en volgde hen van 1980 tot 2014. De HPFS omvatte meer dan 40.000 mannen en volgde hen van 1986 tot 2014. Dit zijn meer dan 120.000 deelnemers, 34 jaar gegevens voor vrouwen en 28 jaar gegevens voor mannen.

De onderzoekers keken naar NHS- en HPFS-gegevens over voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht, roken en alcoholgebruik die waren verzameld uit regelmatig afgenomen, gevalideerde vragenlijsten.

Wat is precies een gezonde levensstijl?

Deze vijf gebieden zijn gekozen omdat eerdere studies hebben aangetoond dat ze een grote invloed hebben op het risico op vroegtijdig overlijden. Hier is hoe deze gezonde gewoonten werden gedefinieerd en gemeten:

1. Gezonde voeding, die is berekend en beoordeeld op basis van de gerapporteerde inname van gezonde voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, volle granen, gezonde vetten en omega-3-vetzuren, en ongezonde voedingsmiddelen zoals rood en verwerkt vlees, met suiker gezoet dranken, transvet en natrium.

2. Gezond niveau van lichamelijke activiteit, gemeten als ten minste 30 minuten per dag met dagelijks matige tot krachtige activiteit.

3. Gezond lichaamsgewicht, gedefinieerd als een normale body mass index (BMI), die tussen 18,5 en 24,9 ligt.

4. Roken, nou ja, er is geen gezonde hoeveelheid roken. ‘Gezond’ betekende hier dat ik nooit had gerookt.

5. Matige alcoholinname, gemeten tussen 5 en 15 gram per dag voor vrouwen en 5 tot 30 gram per dag voor mannen. Over het algemeen bevat één drankje ongeveer 14 gram pure alcohol. Dat is 12 gram gewoon bier, 5 gram wijn of 1,5 gram gedistilleerde dranken.

Onderzoekers keken ook naar gegevens over leeftijd, etniciteit en medicatiegebruik, evenals vergelijkingsgegevens van de National Health and Nutrition Examination Surveys en de Centers for Disease Control and Prevention’s Wide-Ranging Online Data for Epidemiologic Research.

Maakt een gezonde levensstijl het verschil?

Het blijkt dat gezonde gewoonten een groot verschil maken. Volgens deze analyse genoten mensen die voldeden aan de criteria voor alle vijf gewoonten aanzienlijk, indrukwekkend langer dan degenen die er geen hadden: 14 jaar voor vrouwen en 12 jaar voor mannen (als ze deze gewoonten hadden op 50-jarige leeftijd). Mensen die geen van deze gewoonten hadden, hadden veel meer kans om vroegtijdig te overlijden aan kanker of hart- en vaatziekten.

Onderzoeksonderzoekers berekenden ook de levensverwachting op basis van hoeveel van deze vijf gezonde gewoonten mensen hadden. Slechts één gezonde gewoonte (en het maakte niet uit welke) … slechts één … verlengde de levensverwachting met twee jaar bij mannen en vrouwen. Het is niet verrassend dat hoe gezonder mensen gewend waren, des te langer hun levensduur was. Dit is een van die situaties waarin ik wou dat ik hun grafieken voor je kon herdrukken, omdat ze zo cool zijn. (Maar als je heel nieuwsgierig bent, is het artikel online beschikbaar en de grafieken staan ​​op pagina 7. Bekijk grafiek B, “Geschatte levensverwachting op 50-jarige leeftijd volgens het aantal factoren met een laag risico.”)

Dit is enorm. En het bevestigt eerder soortgelijk onderzoek – veel eerder soortgelijk onderzoek. Een onderzoek uit 2017 met gegevens van het gezondheids- en pensioenonderzoek toonde aan dat mensen van 50 jaar en ouder met een normaal gewicht, nooit hadden gerookt en alcohol met mate dronken, gemiddeld zeven jaar langer leefden. Een mega-analyse uit 2012 van 15 internationale onderzoeken met meer dan 500.000 deelnemers wees uit dat meer dan de helft van de vroegtijdige sterfgevallen te wijten was aan ongezonde leefstijlfactoren zoals slechte voeding, inactiviteit, obesitas, overmatig alcoholgebruik en roken. En de lijst met ondersteunend onderzoek gaat maar door.

Dus wat is ons (grote) probleem?

Zoals de auteurs van dit onderzoek opmerken, hebben we in de VS de neiging om bizar te besteden aan het ontwikkelen van luxe medicijnen en andere behandelingen voor ziekten, in plaats van te proberen ze te voorkomen. Dit is een groot probleem.

Deskundigen hebben gesuggereerd dat de beste manier om mensen te helpen een gezonde voeding en levensstijl te veranderen, op grote schaal, op bevolkingsniveau is, door middel van inspanningen op het gebied van de volksgezondheid en beleidswijzigingen. (Zoiets als motorhelmen en wetgeving inzake veiligheidsgordels …) We hebben een beetje vooruitgang geboekt met de wetgeving inzake tabak en transvet.

Daar is natuurlijk veel terugslag van de grote industrie op. Als we richtlijnen en wetten hebben die ons helpen gezonder te leven, zullen grote bedrijven minder fastfood, chips en frisdrank verkopen. En voor bedrijven die vastbesloten zijn om geld te verdienen ten koste van mensenlevens, nou, dat maakt ze erg boos.