Over obstipatie

Obstipatie is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Het kan betekenen dat u niet regelmatig ontlasting passeert of dat u uw darm niet volledig kunt legen. Obstipatie kan er ook voor zorgen dat uw ontlasting hard en klonterig is, en ongewoon groot of klein.

De ernst van obstipatie verschilt van persoon tot persoon. Veel mensen ervaren slechts korte tijd constipatie, maar voor anderen kan constipatie een langdurige (chronische) aandoening zijn die veel pijn en ongemak veroorzaakt en de kwaliteit van leven beïnvloedt. Lees meer over de symptomen van obstipatie.

Wat veroorzaakt constipatie?

Het is vaak moeilijk om de exacte oorzaak van obstipatie te achterhalen. Er zijn echter een aantal dingen die bijdragen aan de aandoening, waaronder:

niet genoeg vezels eten, zoals fruit, groenten en granen

een verandering in uw routine of levensstijl, zoals een verandering in uw eetgewoonten

negeren van de drang om ontlasting te passeren

bijwerkingen van bepaalde medicijnen

niet genoeg vloeistoffen drinken

angst of depressie

Bij kinderen kunnen slechte voeding, angst voor het gebruik van het toilet en problemen bij zindelijkheidstraining allemaal leiden tot obstipatie.

Wie heeft er last van

Obstipatie kan voorkomen bij baby’s, kinderen en volwassenen. Naar schatting heeft ongeveer 1 op de 7 volwassenen en maximaal 1 op de 3 kinderen in het VK constipatie op enig moment.

De aandoening treft tweemaal zoveel vrouwen als mannen en komt ook vaker voor bij oudere volwassenen en tijdens de zwangerschap.

Wanneer moet u uw huisarts zien?

Mogelijk kunt u constipatie zelf behandelen door eenvoudige wijzigingen aan te brengen in uw dieet en levensstijl (zie hieronder). Als deze wijzigingen niet helpen en het probleem zich blijft voordoen, moet u uw huisarts raadplegen.

Praat ook met uw huisarts als u denkt dat uw kind mogelijk verstopt is.

Lees meer over het diagnosticeren van constipatie.

Constipatie behandelen

Veranderingen in voeding en levensstijl worden meestal aanbevolen als eerste behandeling van obstipatie.

Dit omvat het geleidelijk verhogen van uw dagelijkse inname van vezels, ervoor zorgen dat u veel vocht drinkt en probeert meer te bewegen.

Als deze niet effectief zijn, kan uw huisarts een oraal laxeermiddel voorschrijven dat u kan helpen uw darmen te legen.

Behandeling voor obstipatie is effectief, hoewel het in sommige gevallen enkele maanden kan duren voordat een regelmatig darmpatroon wordt hersteld.

Lees meer over het behandelen van constipatie.

Constipatie voorkomen

Het aanbrengen van de hierboven genoemde veranderingen in voeding en levensstijl kan ook helpen om uw risico op constipatie in de eerste plaats te verminderen.

Jezelf voldoende tijd en privacy geven om comfortabel ontlasting te krijgen, kan ook helpen, en je moet proberen de drang om naar het toilet te gaan niet te negeren.

Lees meer over het voorkomen van obstipatie.

Complicaties

Voor de meeste mensen veroorzaakt constipatie zelden complicaties, maar mensen met langdurige constipatie kunnen zich ontwikkelen:

aambeien (stapels)

faecale impactie (waar droge, harde ontlasting zich ophoopt in het rectum)

darmincontinentie (het lekken van vloeibare ontlasting)