Nu het nieuwe jaar een paar maanden achter ons ligt, hebben hectische schema’s en dagelijkse afleiding onze meest goedbedoelde resoluties in de weg gestaan. Als je dit jaar nog steeds wilt werken aan gezonder zijn, is gezonder eten een goede optie die misschien makkelijker is dan het lijkt.

Zoals Hippocrates (de “vader” van de moderne geneeskunde) eens zei: “Laat voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voedsel.” We realiseren ons steeds meer hoeveel ons dagelijks gedrag en onze voedselkeuzes van invloed zijn op onze gezondheid en ons welzijn. Er zijn veel factoren die onze inspanningen om een ​​gezonde levensstijl te leiden in de weg kunnen staan, waaronder drukke schema’s, gebrek aan toegang tot verse producten en slimme reclame door de voedingsindustrie. Deze drie tips kunnen u helpen enkele van de belemmeringen voor gezond eten te overwinnen.

1. Plan vooruit: haal meer uit uw wekelijkse boodschappen door precies op te schrijven wat u nodig heeft. Als je ooit merkt dat je doelloos door de gangpaden dwaalt, kom je er misschien achter dat veel eten onbedoeld in je mand belandt, waaronder veel impulsaankopen die je nooit echt moet eten! Misschien vind je het handig om een ​​post-it-briefje op je koelkast te hangen en de hele week door items op het briefje te schrijven, zodat het schrijven van een boodschappenlijstje niet zo ontmoedigend is. Je kunt ook een foto maken van de binnenkant van je koelkast en je voorraadkast met je telefoon, zodat je ernaar kunt verwijzen terwijl je in de supermarkt bent. Pas op voor de verleidingen naast de transportband wanneer u de kassa nadert. Ze zijn er omdat je waarschijnlijk niet wist dat je er naar hunkerde, maar de winkels weten dat als je ze in je gezicht zou stoppen, je dat misschien wel zou doen.

2. Lees voedingsetiketten: Foodmarketingteams beseften een tijdje geleden dat wij, de consumenten, gezonde voeding willen – en ze weten precies hoe ze ons moeten targeten. Grote letters op etiketten claimen nu “vetarm”, “suikerarm”, “volledig natuurlijk”. Maar om er echt zeker van te zijn dat u iets gezonds krijgt, moet u dieper onderzoeken en het voedingsetiket op de achterkant van elk pakket bestuderen.

Eerste stap: let op de portiegrootte. Is het vet- en suikergehalte voor de hele bak yoghurt, of alleen voor een kwart kopje? Voedingsbedrijven hoeven geen ingrediënten te melden die voorkomen bij minder dan 0,5 gram in de specifieke portiegrootte, wat de consument kan verwarren en hen ervan kan overtuigen dat het voedsel gezond is. Als een product bijvoorbeeld ongezonde ingrediënten zoals transvet bevat, kan het bedrijf ervoor kiezen om de portie te verkleinen tot de hoeveelheid transvet per portie minder is dan 0,5 gram, zodat ze het kunnen rapporteren als ‘0 gram transvet. ” Het lastige is dat velen van ons waarschijnlijk meer zullen eten dan deze kunstmatig kleine portie.

Blijf uit de buurt van voedsel dat transvetten of trans-onverzadigde vetzuren bevat. Dit zijn vetten die zelden in de natuur voorkomen, maar door voedselverwerking zijn ze zeer overvloedig aanwezig. Ze zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen. Voedsel dat verzadigde vetten bevat (vetten die bij kamertemperatuur vast zijn, zoals boter), moet met mate worden gegeten. Ons lichaam heeft er een beetje van nodig, maar niet te veel!

Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt in vergelijking met suikers en vetten. Als u de voedseletiketten van artikelen zoals brood of ontbijtgranen leest, mag u het product in de regel alleen kopen als de hoeveelheid proteïne en vezels gecombineerd meer is dan de hoeveelheid suiker per portie. Artsen in onze praktijk noemen dit liefkozend de “Altman-regel”, naar een van onze senior artsen.

Blijf weg van overdreven verwerkt voedsel met ingrediënten waar je nog nooit van hebt gehoord, zoals die exotische chemicaliën rechtstreeks uit het chemielaboratorium. Ten slotte: koop geen voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers, zoals fructose-glucosestroop, die in verband is gebracht met obesitas en diabetes.

3. Breng meer tijd door langs de periferie (de gangpaden langs de muren) van supermarkten: hoewel elke supermarkt anders is, valt u misschien een gemeenschappelijk thema op in de lay-outs. Verse producten zoals fruit en groenten, evenals de afdelingen vers vlees en vis, bevinden zich meestal rond de periferie van elke winkel. Probeer uw boodschappenreis langs de buitenkant te beginnen en kies daar eerst uw fruit, groenten, eiwitten en snacks (zoals hummus en wortels) uit. Nadat je de periferie hebt uitgeput, ga je langzaam naar de middengangen met je handige boodschappenlijst, zodat je alleen krijgt wat je nodig hebt. Ga dan snel naar de kassa, zodat je niet wordt afgeleid door die last-minute impulsaankopen!