Kleur is vaak het moeilijkste deel van een kamer voor fans van interieurontwerp om het goed te doen. Dat komt omdat kleuren grillig zijn. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en ze moeten in de juiste verhoudingen worden samengesteld. Anders werken ze niet in harmonie samen. Gelukkig zijn er een paar kleurregels die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je kleuren er elke keer weer evenwichtig uitzien.

De 60-30-10-regel

De 60-30-10-regel is de beste vriend van elke interieurliefhebber. Het maakt niet uit wat uw persoonlijke esthetiek is of hoe uw kamer eruit moet zien, u kunt deze regel gebruiken om ervoor te zorgen dat uw kleurenpalet in balans blijft. In deze opstelling gebruik je drie kleuren. 60, 30 en 10 verwijzen naar de percentages van uw ontwerp die elk zullen vormen.

Hier is hoe het werkt: eerst kies je een tint als je dominante tint en neem je ongeveer 60 procent van de ruimte in beslag. Meestal is dit een neutrale of een soort ingetogen tint die veel ruimte in beslag kan nemen zonder zich overweldigend te voelen. De volgende is je secundaire kleur, die meestal een beetje brutaler is en ongeveer 30 procent van de ruimte in beslag neemt. Ten slotte is je accentkleur je vetste tint en zou deze de resterende 10 procent moeten uitmaken.

Warm vs. koele kleuren

De uitdrukking “warm vs. koele kleuren ”verwijst naar waar specifieke tinten op het kleurenwiel vallen. Traditioneel worden tinten als rood, oranje en geel gezien als warme kleuren omdat ze levendiger zijn. Neutrale kleuren zoals bruin en bruin zijn echter ook in de mix inbegrepen. Aan de andere kant van het spectrum zijn de koele kleuren, of blauw, groen en paars, evenals grijs.

Het complementaire kleurenschema

Van alle kleurregels die interieurontwerpers hanteren, wordt het complementaire kleurenschema vaak gezien als het eenvoudigste. Dat komt omdat dit kleurenschema slechts twee tinten omvat. In het bijzonder gebruikt het twee tinten die direct tegenover elkaar op het kleurenwiel zitten, wat betekent dat je combinaties krijgt zoals blauw en oranje, geel en paars of rood en groen.

Het analoge kleurenschema

Als u problemen ondervindt bij het navigeren door het kleurenwiel, is een analoog kleurenschema wellicht iets voor u. Hiervoor hoef je alleen maar een centrale kleur te kiezen en vervolgens de kleuren aan weerszijden ervan te gebruiken. Hier zijn twee kleuren primaire kleuren en de derde is een mix van de twee. Bijvoorbeeld rood, oranje en geel of rood, paars en blauw.