Nee, maar bepaalde levensfasen kunnen hormonale veranderingen veroorzaken die de huid wel beïnvloeden. Door veranderingen in uw dieet en levensstijl aan te brengen, kunt u die schommelingen beter beheersen.

Wat al je hormonen voor je doen, ze zijn nog steeds gehuld in mysterie – je kunt ze niet zien. Hormonen zijn chemische boodschappers die worden uitgescheiden door klieren die de functie van verschillende processen in uw lichaam sturen, zoals groei en ontwikkeling, metabolisme, seksuele functie en reproductie en stemming, volgens het Hormone Health Network. Verschillende belangrijke hormonen: schildklier, insuline, cortisol, oestrogeen, progesteron en testosteron.

Hormonen beïnvloeden de gezondheid van de huid op verschillende manieren

Je hormonen bepalen niet alleen hoe je je voelt, ze kunnen ook de gezondheid van je huid beïnvloeden. “Hormonen spelen een sleutelrol bij de gezondheid van de huid. We weten dit omdat bepaalde hormonale stoornissen zich niet alleen intern manifesteren in de huid en het haar, “zegt S. Tyler Hollmig, MD, directeur dermatologische chirurgie aan de UT Dell Medical School en Ascension Seton in Austin, Texas.

Hormoonniveaus blijven grotendeels onopgemerkt, tenzij er iets mis is. Bijvoorbeeld, een laag niveau van schildklierhormonen, hypothyreoïdie genoemd, kan volgens de Mayo Clinic bijdragen aan gewichtstoename, een slecht humeur, obstipatie en zelfs een droge huid. Overtollig androgeen – beschouwd als typische mannelijke hormonen, die vrouwen ook hebben – kan de talgklieren in de huid stimuleren om olie weg te pompen, een factor die bijdraagt aan de ontwikkeling van acne, zegt Fran Cook-Bolden, MD, een dermatoloog verbonden aan de berg Sinaï Beth Israel in New York City.

Dit gaat niet over het nemen van een gespecialiseerde rotatie van supplementen of het volgen van een detox of reiniging. “Je kunt de gezondheid van je huid verbeteren door voldoende te slapen, een uitgebalanceerd dieet te volgen, regelmatig te sporten, alcoholgebruik te verminderen en roken te vermijden. Dit is een goed, schoon leven ‘, zegt Hollmig. Sla zware diëten en langdurige reinigingen over, omdat deze kunnen leiden tot een hormonale onbalans als ze te veel druk op je lichaam uitoefenen, zegt hij.

Over stress gesproken, het beheersen ervan is een manier om de gezondheid van uw hormonale systeem te verbeteren en mogelijk uw huidgezondheid te verbeteren. “Door een minder bekend mechanisme kan stress de cortisolspiegel beïnvloeden, wat kan leiden tot uitbarstingen van acne”, zegt Lauren Ploch, MD, een door de board gecertificeerde dermatoloog in Aiken, South Carolina. “We zien ook uitbarstingen van psoriasis, eczeem en andere auto-immuunziekten met stress”, zegt ze.